Politikk og makt - versjon 2
Den største søppelplassen utenfor Manila på Filippinene er enkelte steder like høy som et sju etasjers hus. På søppelplassen førsøker hundrevis av barn hver dag å finne noe av verdi. I år 2000 ble mer enn 200 mennesker drept da søppelhaugen raste over dem.
Foto: JP Laffont / NTBscanpix

Kapittel 26: Fattige stater

Hvert år omkommer hundrevis av afrikanere i forsøk på å nå de spanske Kanariøyene, ofte i små trebåter. Når turister kommer for å bade, kan de støte på likene til druknede innvandrere. De som når land i live, blir arrestert.

En nordmann bosatt på Kanariøyene har sett flere slike små båter komme til havner på Gran Canaria. Til en journalist sa han: «De kommer i små robåter med påhengsmotor. Ofte er det barn og gravide kvinner om bord. Mange av dem ser lykkelige ut. De tror de kommer til et bedre liv i Europa, men blir i stedet sendt tilbake til hjemlandet.»

Den usynlige muren mellom de rike og de fattigste landene består, selv i globaliseringens tidsalder. En stadig større andel av verdens befolkning har de siste tiårene fått økt materiell levestandard, bedre helse og lengre levealder. Samtidig øker gapet mellom dem som har, og dem som ikke har. Mellom én og to milliarder mennesker ser ut til å stå utenfor veksten som har løftet store grupper ut av fattigdommen. Mens millioner lever i rikdom og overflod, står andre helt uten håp og framtidsmuligheter.

I dette kapitlet undersøker vi ulike årsaker til at stater er fattige.

Lenker

Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad, engelsk: Norwegian Agency for Development Cooperation) er et norsk statlig direktorat for utviklingssamarbeid.

Lytt til kapittelet

Illustrasjoner

Viktige begreper

Kompetansemål

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider