Politikk og makt - versjon 2
Albert Gore og Rajendra Pachari mottar Nobels fredspris i Oslo Rådhus 10. desember 2007. I talen sa Gore at løsningen på verdens klimaproblemer er et særlig ansvar for to land: USA og Kina.
Foto: Thomas Sivertsen / ANB / All Over Press

Kapittel 28: Miljø- og klimautfordringen

«Vi står overfor en verdensomspennende krisesituasjon som truer sivilisasjonen vår!» Fredsprisvinner Al Gore la ikke fingrene imellom da han i 2007 mottok Nobels fredspris. Den tidligere amerikanske visepresidenten hadde i en årrekke advart om at menneskene var i ferd med å endre klimaet på jorda på en måte som satte vår eksistens i fare.

Gore delte prisen med FNs klimapanel ved lederen Rajendra Pachauri. Klimapanelet hadde samme år slått fast at det var over 90 prosent sannsynlig at klimaendringene var menneskeskapte.

Nobelkomiteen begrunnet tildelingen med at klimaendringer kan få store politiske og økonomiske følger for mennesker over hele kloden. Hele samfunn kan kollapse, og resultatet kan bli splittelse og vold. Å bremse klimautslippene og de uheldige følgene de får, er på sikt en forutsetning for fred og stabilitet i verden, slo komiteen fast.

I dette kapitlet skal vi se på hvordan miljø- og ressursproblemer skaper politiske utfordringer for det internasjonale samfunnet. Fokuset rettes i hovedsak mot hvordan industri, samferdsel og forbruk i moderne samfunn fører til utslipp som endrer klimaet på jorda.

Lenker

Cicero - Senter for klimaforskning

Lytt til kapittelet

Illustrasjoner

Viktige begreper

Kompetansemål

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider