Politikk og makt - versjon 2
Mange unge jenter mellom 16 og 24 år blir hvert år lokket bort fra fattige landsbyer i Moldova med løfte om å tjene gode penger på vanlig arbeid. Mange av dem ender i prostitusjon som her i Red Light District i Amsterdam.
Foto: Herman Wouters / NTBscanpix

Kapittel 29: Brudd på menneskerettighetene

Den tolv år gamle indiske gutten ble solgt av familien og skulle arbeide gratis for eieren av et stort gårdsbruk. Den 24 år gamle kvinnen fra Moldova ble lurt til Nederland og tvunget til å arbeide som prostituert. Den unge filippinske jenta på jakt etter en framtid i et arabisk land fikk inndratt passet av bekjente og ble tvunget til å være husslave hos en rik familie.

Handelen med mennesker og slaveliknende arbeidsforhold er trolig blant de største utfordringene menneskerettighetene står overfor i vår tid. Men som vi skal se i dette kapitlet, foregår det mange former for krenkelser og overgrep i verden i dag.

Vi er inne i en spennende tid for menneskerettighetene. Levealderen og velferden øker i mange utviklingsland. Ny teknologi gjør informasjon og kommunikasjon friere enn noen gang. Autoritære regimer veltes av folkelige opprør. Men fortsatt skjer det alvorlige brudd på menneskerettighetene i alle deler av verden. Noen regjeringer mangler evne til å ivareta menneskerettighetene. Andre mangler vilje.

I dette kapitlet ser vi på viktige utfordringer for menneskerettighetene i dag.

Lytt til kapittelet

Illustrasjoner

Viktige begreper

Kompetansemål

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider