Politikk og makt - versjon 2
Omtrent 17 000 mennesker ble fengslet, torturert og drept i Tuol Sleng i Kambodsja mellom 1975 og 1979 under Røde Khmer. Fengselet (som opprinnelig var en videregående skole) er i dag et museum over grusomheter begått i denne perioden.
Foto: Chor Sokunthea / NTBscanpix

Kapittel 21: Det internasjonale menneskerettighetssystemet

Tortur er ekstrem krenkelse av et menneske, enten det er slag og spark, elektrisk støt mot følsomme deler av kroppen, nestendrukning, nektelse av søvn eller fullstendig isolasjon over lang tid.

Ifølge Amnesty International foregår det tortur i omtrent halvparten av alle verdens stater, og tortur er mer eller mindre akseptert av myndighetene i omtrent hvert tredje land i verden. Brutal fangebehandling blir avdekket ikke bare i små, fattige diktaturer, men i stormakter med svært ulike politiske systemer, som USA og Kina. Selv Norge blir jevnlig beskyldt for å bryte internasjonale regler for tortur på grunn av omfanget av langvarig varetektsfengsling og bruk av glattcelle.

Rundt ¾ av verdens stater har forpliktet seg til å følge ulike konvensjoner som forbyr tortur. Alle europeiske stater er bundet av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens forbud mot tortur.

Tortur er altså forbudt, men forekommer likevel. For å forstå dette skal vi se nærmere på de internasjonale systemene som skal ivareta normene om menneskerettigheter og menneskeverd, deriblant forbudet mot tortur.  

Lenker

Offisiell nettside for Den norske Nobelkomité

The Official Web Site of the Nobel Peace Prize

Video om menneskerettighetene (9 min)

Lytt til kapittelet

Illustrasjoner

Kompetansemål

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider