Politikk og makt - versjon 2
Mens forhandlingene foregikk i Cancun tente protestanter på en tegning av «Uncle Sam» i Manilla på Filippinene i protest mot USAs standpunkter under forhandlingene.
Foto: Bullit Marquez / NTBscanpix

Kapittel 23: Verdens handelsorganisasjon (WTO)

«Nå har vi satt oss i respekt!» Brasils utenriksminister var tydelig stolt da han en septembersøndag i 2003 slo fast at en gruppe utviklingsland for første gang hadde klart å stoppe de rike landenes krav til et nytt internasjonalt handelssystem i Verdens handelsorganisasjon, WTO.

Bortimot 150 stater var samlet i Cancun i Mexico. Utviklingslandene gjorde det klart at de rike vestlige statene denne gangen ikke skulle få lage en avtale som først og fremst var til fordel for dem selv. For mange vestlige forhandlere kom utviklingslandenes nye selvtillit og bastante krav som et sjokk. I årene som fulgte etter sammenbruddet i Cancun, ble det klart at USA og EU ikke kan lage regler for internasjonal handel uten at de lar stormakter som Brasil, India, Kina og Sør-Afrika være med på å bestemme.

Mange mener at handel og investeringer i vår tid har erstattet tidligere tiders dragkamp om jord, landområder og strategiske støttepunkter. Slik sett er WTO, som omfatter rundt tre firedeler av verdens stater, en av vår tids viktigste arenaer for politisk rivalisering og samarbeid.

I dette kapitlet skal vi se på organisasjonens mål, historiske bakgrunn, organisering og virkemåte. 

Lenker

Verdens handelsorganisasjons hjemmeside

Lytt til kapittelet

Kompetansemål

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider