Politikk og makt - versjon 2
Kings Bay-saken blir debattert i Stortinget, og statsminister Einar Gerhardsen (foran til høyre) forstår at han er i ferd med å få flertallet mot seg. Midt på bildet sitter Høyres leder John Lyng.
Foto: NTBscanpix

Kapittel 8: Stortinget

Mange timers debatt gikk mot slutten i Stortinget natt til 23. august 1963 – den aller første stortingsdebatten som ble sendt direkte på tv. Alt var klart for avstemningen alle ventet på. Ble det flertall i Stortinget for mistillitsforslaget fra Høyre, måtte arbeiderpartiregjeringen gå av.

Året før hadde det vært en alvorlig ulykke i gruven på Kings Bay på Svalbard. Regjeringen ble kritisert for å ha slurvet med sikkerheten. Arbeiderpartiet hadde hatt regjeringsmakten siden 1945, med rent flertall i Stortinget fram til 1961. Nå skulle partiets skjebne avgjøres.

Stortingspresidenten kunngjorde at forslaget om mistillit var vedtatt med to stemmers overvekt. Statsminister Einar Gerhardsen var rystet. Like etter erklærte han at han og regjeringen gikk av.

Kings Bay-saken viste hvilken mektig kraft Stortinget kan oppvise, når et flertall går sammen om å utfordre regjeringen gjennom et mistillitsforslag. Men Stortingets makt har siden vist en ujevn og synkende tendens, er det mange som mener. Forskere og maktutredere har slått fast at stortingsmakten gjennom tiår har blitt svekket av ulike former for press. Ifølge en undersøkelse fra 2011 mener bare 10 prosent av de folkevalgte selv at Stortinget er landets viktigste politiske arena.

Stortinget er fortsatt det øverste uttrykket for folkevalgt demokratisk makt i Norge. I dette og de to neste kapitlene skal vi se nærmere på det tette samspillet som Stortinget har med regjeringen, statsforvaltningen og domstolene. 

Lytt til kapittelet

Illustrasjoner

Viktige begreper

Kompetansemål

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider