Politikk og makt - versjon 2
Den blåblå regjeringen til Erna Solberg i første statsråd på Slottet sammen med kong Harald og kronprins Håkon 16. oktober 2013.
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kapittel 9: Regjeringen

«Jeg står for verdier, prinsipper og klare standpunkter. Kampen for de fattigste og de forfulgte står sentralt. Det er derfor vårt parti søker regjeringsmakt!» Dette sa en påtroppende statsminister for noen år siden. Han hadde åpenbart satt seg høye mål. Men hvilke muligheter hadde han og regjeringen hans egentlig til å lykkes?

De fleste partier strever etter å komme med i en regjering, alene eller sammen med andre partier. Her får de en unik mulighet til å sette sitt preg på samfunnet og den daglige styringen av staten Norge. Men statsrådene i regjeringen må kjempe på mange fronter. Partier som går inn i en regjering, har sjelden noen garanti for at de får gjennomført alle hjertesakene sine.

I forrige kapittel så vi på sider ved Stortingets makt. I dette kapitlet tar vi for oss regjeringens oppgaver og hvordan parlamentarismen preger samspillet mellom regjeringen og Stortinget. 

Lytt til kapittelet

Illustrasjoner

Viktige begreper

Kompetansemål

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider