Politikk og makt - versjon 2
Norges mektigste person? Svein Gjedrem begynte i Finansdepartementet i 1975, og har hatt flere lederstillinger i departementet, blant annet som ekspedisjonssjef og finansråd. Fra 1999 til 2010 var han sentralbanksjef og leder av Norges Banks hovedstyre. Fra sommeren 2011 var han tilbake som finansråd.
Foto: Terje Bendiksby / NTBscanpix

Kapittel 10: Statsforvaltningen

Noen kaller ham den mektigste i Norge. Han er verken politiker, konge eller leder i næringslivet. Det er ikke mange som kan navnet hans. Han er finansråd, den øverste fast ansatte fagpersonen i Finansdepartementet.

Finansråden leder et departement med hundrevis av økonomer, jurister og samfunnsvitere. De sitter med et overblikk over økonomien i Norge som få andre. Og det er en kjent sak at finansministeren svært ofte lytter til vurderingene til finansråden og de andre embets- og tjenestemennene. Det gir dem store muligheter til å påvirke regjeringens og de andre departementenes prioriteringer og budsjetter.

«Byråkratene i Finansdepartementet kan ødelegge for en statsråd,» hevdet en tidligere barne- og familieminister for noen år siden. «Statsråden har ansvaret, men det er mer komplisert enn som så. For det er jo Finansdepartementet som setter godkjenningsstemplet på det meste.» Andre peker på at byråkratenes engasjement er viktig for å hindre at politikerne gjør ukloke valg.

I dette kapitlet ser vi på viktige kjennetegn ved de fast ansatte i statsforvaltningen, først og fremst departementene.  

Lytt til kapittelet

Illustrasjoner

Viktige begreper

Kompetansemål

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider